Snøen daler lett og fin, men den kan likevel bli for tung for taket ditt
Det kan være rart å se for seg at små snøfnugg kan være nok til å overvinne det stødige taket. Men når det blir nok av disse snøfnuggene, og når det blir mildere og snøen tyngre, kan disse snøfnuggene i verste fall forårsake takkollaps.
Forskjell på tak
Det kan være stor forskjell på hvor mye snø ulike tak kan bære. Både takformen og manglende vedlikehold kan påvirke takets bæreevne. I tillegg er husets byggeår av stor betydning for hvor mye taket kan tåle. Ifølge Direktoratet for Byggkvalitet gjelder vanligvis følgende grenser:
Hus oppført mellom 1950 og 1979
- Inntil 50 cm tørr snø
- Inntil 40 cm våt snø
Hus oppført etter 1980 (som skal tåle 250 kg per kvadratmeter)
- 80 cm tørr snø
- 60 cm våt snø
Hus oppført etter 1980 (som skal tåle 350 kg per kvadratmeter)
- 120cm tørr snø
- 90 cm våt snø
For å finne ut hva ditt hus kan bære, burde du altså starte med å gå ut i fra husets alder. Har du dokumentasjon på husets bæreevne, er selvfølgelig dette å foretrekke. Beregningsgrunnlaget fra husets byggeår burde oppgi bæreevne - hvis ikke, er det også en ide å høre med kommunen.
Faresignaler
Å vurdere når snølaget blir for tungt kun på øyemål er ikke nødvendigvis så lett, men generelt bør man være føre var, og heller måke snøen i god tid før det oppstår risiko. Det er lurt å følge med på værmeldinger og temperaturer. Sjekk snømengden spesielt når været blir mildere og snøen tyngre.
Du vet tiden er mer enn moden nok om du observer en eller flere av disse faresignalene:
- Vinduer og dører er tunge å åpne og lukke
- Knirking og smell i husets konstruksjon
- Endringer i huset, for eksempel nedbøyninger
Måk taket forsiktig
Å måke taket kan være en litt komplisert oppgave. Det er ofte utfordrende rent praktisk, og dersom man går opp på taket for å måke, er sikkerhet alfa og omega. Store mengder snø kan løsne uten forvarsel, og selv med myk snø på bakken, kan du lande feil. Det finnes heldigvis snømåkere laget for taket, slik at du trygt kan stå på bakken mens du skyfler snøen ned. Dette vil være tryggest for de fleste, men også her skal du være oppmerksom på at snøen plutselig kan falle.
Når du har funnet en trygg og gjennomførbar måte å måke taket på, er det viktig at måkingen utføres riktig med tanke på vektfordeling. Ujevn belastning er nemlig mer skadelig for takkonstruksjonen enn selve vekten. Det er derfor viktig at du måker strategisk og jevnt slik at det ikke oppstår skjevbelastning.
Du må også være forsiktig med taktekket gjemt under snøen - det er fort gjort å skade takstein, papp eller annet med måkeredskapet. La det ligge igjen et snølag på ca. 10-20 cm for å forhindre dette.