I mange tilfeller slipper man unna søknadsplikt når man skal skifte tak, men ikke alle.
Skifte av tak anses som vanlig vedlikehold, og er derfor i utgangspunktet ikke søknadspliktig. De fleste vil derfor kunne skifte taket sitt uten å måtte søke. Det er samtidig flere forhold som kan utløse søknadsplikten. Før du setter i gang med skifte taket, er det viktig at du gjør det kjent med disse forholdene: Det kan være at ditt takskifte er søknadspliktig.
Vesentlig fasadeendring
Dersom takskifte fører til at byggets karakter endres vesentlig, vil dette utløse søknadsplikt. Det er dessverre vanskelig å si konkret hvilke endringer som tilsvarer “vesentlige endringer” og som dermed utløser søknadsplikten. I en del tilfeller vil du kunne endre typen taktekke uten å søke, for eksempel ved å gå fra shingel til takplater, men langt i fra alle. Søknadsplikten bygger i stor grad på skjønn, og det vil ha veldig mye å si hvor huset ditt ligger. Har du et hus som ligger for seg ute på landet, kan du slippe unna mer enn om du har en enebolig i et pent strøk i Oslo.
Bor du i en bolig som er tilknyttet en bestemt stilart eller tidsepoke, er det også sannsynligvis lavere terskel for søknadsplikt enn med en for mer generelle bygninger. Er boligen din oppført på Byantikvarens Gule liste, i Sefrak-registeret eller er vernet, er reglene ofte strenge.
Husk for øvrig på at dersom endringen utføres for å tilbakeføre taket til tidligere dokumentert utførelse, er ikke dette søknadspliktig.
Inngrep i bærende konstruksjon
Dersom takskifte medfører endringer eller inngrep i bærende konstruksjon, vil dette alltid være søknadspliktig. Om du erstatter, forsterker eller endrer deler av takkonstruksjonen, for eksempel ved å heve taket, endre takformen eller sette inn et takvindu, må du sannsynligvis søke.
Påbygg
Det finnes tre måter å utvide en bolig: tilbygg, påbygg og underbygg. Ved et tilbygg utvider man boligens grunnflate, ved et påbygg bygger man i høyden og ved et underbygg utvider man ved å grave. Både underbygg og påbygg er alltid søknadspliktig, uten unntak. Det betyr at dersom du kombinerer takskifte med et påbygg, altså at du utvider i høyden, vil dette utløse søknadsplikt. Eksempler på påbygg er å bygge en ny etasje, bygge arker, takløft og takopplett.
Er du usikker på om takskiftet utløser søknadsplikt?
Det kan være vanskelig å finne klare svar når man undersøker hva som utløser søknadsplikt og når det gjøres unntak. Heldigvis finnes det et helt klart svar: Er du i tvil? Snakk med kommunen din. Fagpersonen som skifter taket vil også kunne stille med god rådgivning og hjelpe deg, men det er alltid like greit å sjekke med kommunen.